Menu
November bomen snoeien en borders bemesten

Belangrijk in november: bomen snoeien en borders bemesten

Snoeien en bemesten, daarmee helpt u uw tuin de winter door. In de vorige blog over najaarssnoei kon u al een aantal belangrijke inzichten hierover vinden. In dit tweede deel leest u waarop u moet letten bij het snoeien van uw bomen en bij de bemesting van uw borders.

Deze bomen snoeit u in november

Niet alle bomen hebben in november een snoeibeurt nodig. Het grootste deel van de bomen moet pas gesnoeid worden als het blad valt, in de winterperiode. Bomen die u absoluut vóór de bladval moet laten snoeien zijn de esdoorn, berk en notenboom. Snoeit u te laat, dan verliest de boom zoveel sap dat de boom sterft. Dit ‘bloeden’ is vrijwel niet te stoppen.

Jonge bomen vaker snoeien

Hebt u een jonge boom in de tuin? Die moeten we iets vaker snoeien, omdat de boom wat begeleiding nodig heeft. Met de juiste snoei krijgt hij zijn vorm en kunt u er optimaal van genieten. Ook dak- en leivormen hebben wat meer snoei nodig wanneer ze jong zijn, zodat ze de gewenste vorm krijgen.

bomen snoeien hoe doe je dat

Verkeerd snoeien? Schade aan de boom

Wat we vaak zien als mensen zelf snoeien, is dat verkeerde takken worden weggehaald. Als u bijvoorbeeld takken halveert, kan de boom een grillige vertakking krijgen. Hierdoor wordt de structuur van de boom alleen maar dichter. Snoeit u de boom om de vorm te corrigeren terwijl die vorm de originele groeiwijze is, dan raakt de boom uit model. Onze tip: laat u adviseren als u een boom wilt planten in de tuin, zodat u zeker weet dat de vorm naar wens is.

verkeerd bomen snoeien schade aan boom
border-bemesten-in-november

Borders bemesten: let op de grond

Uw borders kunnen wel wat voeding gebruiken om de winter door te komen. Hebt u rijke grond? Dan is een lichte bemesting met compost de juiste keuze. De Hoog Hoveniers werkt met reukloze compost van een gespecialiseerd bedrijf, zónder onkruidzaad. Hebt u een lichtere grond? Dan is vette mest op basis van champost onze aanbeveling.

Onkruid na bemesting?

Hebt u gemerkt dat er veel onkruid opkwam nadat u zelf de borders bemest had? Dan komt dit waarschijnlijk door de bemesting die u gebruikt hebt. We zien vaak dat goedkope mest vervuild is: er zit plastic, steentjes en onkruidzaad in. Dat wilt u niet in uw tuin. Ook bemeste tuinaarde van het tuincentrum doet weinig voor uw tuin. Het levert niet voldoende voedingsstoffen. Vruchtbare grond is essentieel voor een mooie border. Kies daarom voor hoogwaardige bemesting.

facebook pagina De Hoog Hoveniers

Najaar en voorjaar

80% van de bemesting doen we in het najaar. De rest volgt in het voorjaar. Wilt u hier op tijd bij zijn? Houd dan onze Facebookpagina in de gaten zodat u altijd op de hoogte bent van de nieuwste blogs.

Meer weten?

Wilt u een onderhoudsafspraak maken of hebt u een vraag over uw tuin? Neem dan gerust contact op met De Hoog Hoveniers via info@dehooghoveniers.nl of bel 024 200 67 00.

Wil je meer weten of handige tips ontvangen