Menu
Bloembollen planten

Bloembollen planten: waar, wanneer en hoe

De herfst heeft nu echt zijn intrede gedaan. Het tuinseizoen is bijna voorbij. Wilt u straks in de vroege voorjaarszon genieten van een bloeiende, kleurrijke tuin? Plant dan nu bloembollen op de plekken waar vaste planten of perkgoed in de winter kale plekken achterlaten. Aan de randen van borders. Of juist op wat donkere plekken, onder bomen en heesters. Zo helpt u ook gelijk de bijen en insecten een handje.

 

Wanneer bloembollen planten?

November is de beste tijd om bloembollen te planten. In die tijd ontstaan de kale plekken in uw tuin en weet u beter waar u in het voorjaar bloeiers wilt. Ook heeft de bloembol in de winter de tijd om te groeien en wortelen. Dan heeft u vroeg in het voorjaar uw tuin in bloei. Meestal komen de bloembollen tussen februari en april op. Dit zijn dan voorjaarsbloeiers, zoals tulpen, narcissen, blauwe druifjes en sneeuwklokjes. Zomerbloeiers, zoals de dahlia’s, gladiolen en lelie’s plant u pas eind maart als de vorst uit de grond is.

Bloembollen planten
de paarse sierui op een gazon

Verwilderingsbollen

Een natuurlijk effect in de tuin creëert u met verwilderingsbollen. Deze bloembollen verwilderen en komen elk jaar met meer bloemen terug. Ook fijn voor de bijtjes. Ze ‘wandelen’ als het ware door uw tuin. Een voorbeeld hiervan zijn de sneeuwklokjes. U plant ze in een vrij hoekje van de tuin of juist in het gazon. Voor een bijzonder effect kunt u ook kiezen voor wat minder gangbare verwilderingsbollen, zoals sneeuwroem, goudlook, hoge prairielelie’s of de paarse sierui.

Perkgoed combineren met bloembollen

Bloembollen bloeien enkele weken. Meestal zijn de bloemen in mei uitgebloeid. Het is mogelijk om deze plekken in de tuin op te vullen met perkgoed. Denk hierbij aan vlijtig liesje, afrikaantjes, petunia, maar ook onbekendere soorten als de baccopa en spaanse magriet komen daarvoor in aanmerking. Zo heeft u het hele jaar door een kleurrijke tuin. En wist u dat u bodembedekkers ook goed kunt combineren met bloembollen? Kies dan wel bloembollen met weinig blad, zodat ze de bodembedekker niet verstikken. Bijvoorbeeld krokussen en sterhyacinten.

Allium purple rain bio
Prairielelie

Tips bij het planten

  • Als u bloembollen plant, zorg dan dat de grond los is. Doe er zo nodig wat compost bij.
  • Een bloembol plant u één keer dieper dan dat hij hoog is. Dus is een bloembol 5 centimeter? Dan plant u de bol 5 centimeter onder de grond.
  • Denk er verder aan dat de plekken waar u bollen hebt geplant, vrij blijven van blad. Anders verstikken de bollen en komen ze niet mooi op.
  • Zorg ook voor goede najaarsbemesting.

Bijzondere voorbeelden

Echt iets bijzonders doen met bloembollen en perkgoed? Samen met u kijken we naar de beste plek in uw tuin voor bloembollen. En welke soorten er in uw tuin het mooist tot hun recht komen. Bekijk verrassende resultaten in andere tuinen. Contact? Bel 024 200 67 00 of mail naar info@dehooghoveniers.nl.