Menu

Voor- en nadelen van insecten in de tuin.

Wespen, kevers, rupsen of andere insecten in de tuin: veel mensen hebben het liever niet. De beestjes worden gezien als lastig, omdat ze de planten aantasten. Toch hebben ze wel degelijk een functie. Zonder insecten komen er bijvoorbeeld ook geen vogels of vlinders meer in uw tuin. Lees meer over de voordelen van deze beestjes.

Het nut van insecten

Insecten spelen een belangrijke rol in ons ecosysteem. Ze verspreiden zaden, nuttigen dode planten(delen) en bestuiven bloemen. Zonder dat u het merkt, verzetten ze dus een hoop werk in uw tuin. Ook worden ze opgegeten door bijvoorbeeld vogels en egels, die hierdoor in in uw tuin zullen komen. Merels en meesjes doen zich graag tegoed aan regenwormen en rupsen terwijl spechten de larven van kevers eten die in bomen wonen. Bladluizen vormen bijvoorbeeld een voedselbron voor de mooie lieveheersbeestjes.

Van rups naar vlinder

Misschien schrikt u als u rupsen in de tuin ziet. Ze staan er namelijk om bekend dat ze veel planten eten. Toch is dat maar deels waar, want veel rupsen zijn namelijk kieskeurig. Ze eten slechts enkele plantensoorten: de zogenaamde waardplanten. Heeft u graag vlinders in de tuin, dan is het een aanrader om voor deze plantensoort te kiezen. Verschillende waardplanten in de tuin kunnen zorgen voor een vlinderrijk geheel.

De rol van wespen en bijen

Zodra het voorjaar aanbreekt, ontwaken de koninginnenwespen uit hun winterslaap. Ze bouwen een nest en voeden hun larven op tot werksters. In de zomermaanden heeft u weinig last van wespen, eerder voordeel. Ze vangen namelijk veel vliegen en muggen die ze voeren aan de larven. Pas in het najaar kunt u hinder ondervinden van wespen, omdat ze dan op zoetigheid afkomen. De hoeveelheid overlast is afhankelijk van het soort wesp.

Ook voor bijen is een grote rol weggelegd in de natuur, zij bestuiven bloemen en planten. Meer over wespen en bijen leest u in een later blog.

Slakken als hapje

Weliswaar geen insect, maar toch het benoemen waard: de slak. Dit weekdier ruimt dode insecten en planten in de tuin op en vormt zelf een lekker hapje voor bijvoorbeeld vogels.

hoe herken je de buxusrups

Plaagdieren

Er zijn natuurlijk ook insecten die u écht liever niet in de tuin wilt. Denk aan buxusrupsen of (eikenprocessie)rupsen. Ze geven overlast op verschillende manieren: beschadigde hagen, kaalgevreten eikenbomen en vervelende huidklachten. Bestrijding is in dat geval noodzakelijk. Ook wanneer insecten in groten getale aanwezig zijn, kan bestrijding wenselijk zijn. De Hoog Hoveniers schiet u hierbij graag te hulp.

Advies over insecten in de tuin

Kortom: alles in de natuur heeft een functie. Denkt u dus aan bestrijding van insecten in uw tuin? Bedenk dan ook wat de nadelen daarvan zijn. U kunt er zelf veel aan doen om insecten in uw tuin een prettige plek te bieden, zodat u profiteert van de genoemde voordelen. Denk aan het aanschaffen van een insectenhotel en het zorgen voor de juiste balans in planten en bloemen. De Hoog Hoveniers denkt graag met u mee. Neem gerust contact op via info@dehooghoveniers.nl of bel 024 200 67 00.

Wilt u meer zien van De Hoog Hoveniers? Houd dan onze Facebookpagina in de gaten. Zo bent u als eerste op de hoogte als er een nieuwe blog online staat.

Wil je de buxusrups laten bestrijden
of wil je meer weten?