Menu
najaarsbeurt voor de tuin

Najaarsbeurt voor de tuin

Vroeger kreeg de tuin in het najaar een rigoureuze beurt. Mensen gingen de tuin in, knipten alles kort, harkten het afval weg en voerden het af. De tuin was weer helemaal spic en span. Toch is het inzicht hierover de laatste jaren veranderd. Wilt u uw tuin in het voorjaar een goede start geven? Dan is een andere aanpak wenselijk.

Beschutting en voeding

Waar er vroeger geen blaadje meer te vinden was na de najaarsbeurt, raden wij nu aan om niet al te grondig aan de slag te gaan. Natuurlijk is het nog steeds van belang om het blad deels te verwijderen. Voer het dan echter niet geheel af, maar blaas of hark het tussen de beplanting. Dat heeft diverse voordelen. Ten eerste geeft het beschutting voor dieren, zoals vogels en egels. Ten tweede gaat het blad deels rotten, waardoor het een natuurlijk voedingsmiddel voor de beplanting wordt. Zo ontstaat er in de winter vanzelf voeding voor de planten in het voorjaar.

najaarsbeurt voor de tuin

Gazon in het najaar

Om uw gazon mooi te houden, is het belangrijk dat het bladvrij is. Als er bladeren op liggen, werkt dat namelijk verstikkend. Als najaarsbemesting kiezen wij graag voor een meststof met veel kalium erin. Dat wordt goed opgenomen door planten en verstevigt de celwand en -structuur. Daardoor is het gazon beter bestand tegen weersinvloeden, zoals regen, sneeuw en vorst.

 

Beplanting snoeien

Bij De Hoog Hoveniers vinden we dat de natuur haar gang moet kunnen gaan. Het is dus goed om in het najaar niet te veel te snoeien, maar het moet ook niet gaan verstikken. Een aantal plantensoorten kunt u deels snoeien, zoals hortensia’s wanneer ze niet meer mooi zijn. De lange scheuten van vlinderstruiken kunt u afknippen om te voorkomen dat ze topzwaar worden en afbreken. Maar let op: snoei deze struik niet te ver, want dan heb je kans op bevriezing. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld lavendel. Vorstgevoelige beplanting kunt u nu beter helemaal niet snoeien.

Aanplanten

Het najaar is de tijd van wortelplanten, zoals grote bomen en bosplantsoen. Oftewel: alles wat niet in een pot gekweekt wordt. U kunt deze aanplanten totdat het begint te vriezen of er sneeuw ligt. Exotische soorten, zoals olijfbomen en palmen, kunt u het beste afdekken bij vorst.

 

Bestrating mooi houden

Steek geen energie in een schoonmaakbeurt van de bestrating, want dat is zonde van de tijd. Door weersinvloeden wordt het hoogstwaarschijnlijk toch weer vies. Zorg er wel voor dat er niet te veel blad op blijft liggen, want dat dient als voeding voor onkruid.

najaarsbeurt-voor-de-tuin-snoeien

Advies, aanleg en onderhoud van uw tuin

Krijgt u de tuin zelf niet meer op orde en kunt u wel wat hulp gebruiken? Of is de tijd aangebroken om de tuin grondig aan te pakken of (opnieuw) aan te leggen? Wacht dan niet te lang met contact opnemen. Trek vast aan de bel, zodat we kunnen bekijken wat we voor u kunnen betekenen. De Hoog Hoveniers adviseert u graag. Neem gerust contact op op via info@dehooghoveniers.nl of bel 024 200 67 00.

Wilt u meer zien van De Hoog Hoveniers? Houd dan onze Facebookpagina in de gaten. Zo bent u als eerste op de hoogte als er een nieuwe blog online staat.

Wilt u graag meer weten over de najaarsbeurt in uw tuin?