
Op tijd uw tuin bemesten, dit is waarom
Van half september tot eind oktober is de beste tijd om uw tuin te bemesten. Vooral het gazon en wintergroene beplanting, zoals bamboe, laurierhagen, buxushagen en verschillende hulstsoorten, hebben daar baat bij. De meststoffen zorgen ervoor dat de beplanting beter bestand zijn tegen winters weer. Denk aan vorst, hagel en harde wind. Zo houdt u uw gazon en beplanting ook in de winter gezond.
De beste meststof
Bemesten in het najaar vraagt om meststoffen met kalium, zoals DCM MIX6. Deze meststof gebruiken wij altijd voor najaarsbemesting. Kalium zorgt voor een betere vochthuishouding van de cellen in de gewassen. Hierdoor behouden de cellen een hardere celwand. Ook bevat deze meststof minder stikstof dan bijvoorbeeld de meststoffen die we in het voorjaar gebruiken

Voorjaarsbemesting vs. najaarsbemesting
Stikstof bevordert de groei van de plant, wat in het najaar juist niet de bedoeling is. Groei maakt de celwanden namelijk dunner. En dunne celwanden gaan eerder kapot als het bijvoorbeeld vriest. In het voorjaar bemesten we de tuin juist wel met meststoffen met meer stikstof om de groei te stimuleren. Wat de beste tijd is voor bemesting in het voorjaar? En hoe vaak per jaar bemesting nodig is voor uw tuin? Wij stellen graag een plan van aanpak voor u op, zodat u precies weet wanneer en hoeveel bemesting uw tuin nodig heeft. Eventueel kunt u het bemesten ook aan ons overlaten. Lees meer over ons tuinonderhoud.

De beste tijd om te bemesten
Het tijdstip van uw tuin bemesten in het najaar luistert redelijk nauw. Bemest u te vroeg, dan heeft u kans dat de voedingstoffen al uit de gewassen zijn voordat het kouder weer wordt. Maar bemest u te laat, dan kan het zijn dat er al geen sapstroom meer in de gewassen zit. De gewassen nemen de meststoffen dan niet meer op. Wij hanteren daarom altijd de periode van half september tot eind oktober. In die periode bemesten geeft vaak het beste resultaat.
Natuurlijke voeding
Ook met natuurlijke voeding helpt u uw tuin de winter door. Denk aan vallend blad. Vaste planten sterven in het najaar af. Het blad dat daarbij op de grond valt, hoeft u niet allemaal op te ruimen. Hark wat blad onder de hagen bijvoorbeeld. Het bladlaagje vormt zich tot humus en dat is weer extra voeding voor de planten als het voorjaar aanbreekt. Een andere tip voor het najaar: scheer eventueel hagen die flink gegroeid zijn nog een beetje bij. Eind september of begin oktober is ook daarvoor de beste tijd. Een uitzondering hierop is de buxushaag. Lees hier meer over hagen snoeien.
Dit kunnen wij voor u doen
In de maanden september en oktober maken wij uw tuin winterklaar. Afspraken hierover maken? Bel 024 200 67 00 of mail naar info@dehooghoveniers.nl
Lees ook: