Menu
winterse verzorging tuin

Tips voor winterse verzorging

In de winter is uw tuin in rust. Het lijkt daardoor alsof er weinig aan de tuin moet gebeuren. Toch is het belangrijk om aandacht aan uw tuin te blijven besteden. Hoe komt uw tuin de winter door en hoe zorgt u ervoor dat hij in de lente weer in volle bloei staat? Daarvoor kunt u in december voorbereidingen treffen. De Hoog Hoveniers geeft u enkele tips om uw tuin in de winter te verzorgen.

Snoeien van beplanting

Een deel van de beplanting in de tuin kunt u het beste in de winter snoeien. Houd goed in de gaten welke planten wel of niet gesnoeid kunnen worden. Voor verschillende soorten geldt namelijk een verschillend snoeimoment. De Hoog Hoveniers weet welke planten u kunt snoeien. Daarnaast bieden wij ondersteuning bij het snoeiwerk of nemen we het gehele onderhoud uit handen.

Bemesten

Het is verstandig om de bodem in december te bemesten met compost. Zo heeft de compost een aantal maanden de tijd om een vruchtbare laag te vormen. Die laag zorgt er voor dat uw planten volop groeien en dat de grond in drogere periodes beter vocht vasthoudt. Het gazon hoeft u niet te bemesten, dat doen we in het voorjaar. Wij zullen u via de blogs informeren over het juiste tijdstip.

snoeien van planten en struiken

Blad ruimen?

Als u in de lente wilt genieten van een fris gazon kunt er het beste voor zorgen dat uw gazon bladvrij blijft. Bladeren verstikken het gras en zorgen voor kale plekken. In de borders mogen de bladeren blijven liggen. Het blad vormt een deken tegen de vorst en is een schuilplaats voor bijvoorbeeld egeltjes. In de blog van oktober leest u meer over bladeren in de tuin.

herfstbladeren in de tuin

Planten inpakken

Sommige mediterrane planten hebben wat bescherming nodig tegen de vorst. Maar ze hoeven niet de hele winter ingepakt in de tuin te staan. U hoeft ze pas in te pakken als het echt vriest, niet uit voorzorg. Wilt u advies over hoe u dat het beste kunt doen? De Hoog Hoveniers denkt graag met u mee.

Sfeerverlichting

De tuin mag gezien worden, ook in de winter. Helaas is het in december vaak donker, waardoor u minder van de tuin kunt genieten. Goedgekozen verlichting kan veel doen voor de sfeer in uw tuin. Plaats bijvoorbeeld lampjes langs het tuinpad of in de kijkrichting van de tuin voor meer diepte. U kunt er ook voor kiezen om een of meerdere bomen aan te lichten met een spot. Laat u adviseren door De Hoog Hoveniers of stel samen met ons een verlichtingsplan op. Zo kunt u ook tijdens de donkere dagen op een verrassende manier genieten van uw tuin.

Meer weten?

Weet u niet goed waar u moet beginnen of wilt u professionele hulp? Neem dan gerust contact op met De Hoog Hoveniers via info@dehooghoveniers.nl of bel 024 200 67 00.

Wil je meer weten of handige tips ontvangen

Onkruid verwijderen met de Heatweed

Onkruid verwijderen?

De beste manier om onkruid aan te pakken ...?