Menu
tuin winterklaar maken door De Hoog hoveniers

Tuin winterklaar

November is de tijd om uw tuin winterklaar te maken. Het wordt steeds kouder en de beplanting stopt met groeien. Maar wat houdt winterklaar maken precies in? Snoeien, blad verwijderen, maaien, bloembollen planten. Wat doet u wel en wat niet in deze periode?

Help de biodiversiteit

Een tuin die winterklaar is, is niet altijd een strakke, opgeruimde tuin. In de winter mag uw tuin best een beetje rommelig zijn. Het biedt planten in de winter een bescherming tegen vorst.  Ook helpt u de biodiversiteit een handje. Insecten en andere kleine dieren verstoppen zich graag onder de gevallen bladeren. Ze schuilen in stengels van afgestorven planten. En vogels vinden ook in uitgebloeide bloemen nog voedingsrijke zaden. Bovendien vormt blad onder vaste planten een laagje humus. En dat is weer waardevolle voeding voor de eerste voorjaarsbloeiers.

Bloembollen planten

Bloembollen planten

De kou zorgt ervoor dat beplanting en grassen stoppen met groeien. Meestal stopt dat al vanaf ongeveer 6 graden. De kale plekken die ontstaan zijn vaak de beste plekken voor bloembollen. Want wilt u vroeg in het voorjaar kleurrijke bloeiers in uw tuin? Dan is nu de tijd om deze te planten. Lees waarom november de beste tijd is om bloembollen te planten.

Blad verwijderen

Blad is in de winter een waardevolle voedingsbodem voor planten en een belangrijke plek voor insecten en kleine dieren om in te nestelen. Zorg er wel voor dat het gazon vrij blijft van blad. Zo kan het gras niet verstikken en verkleuren. Ook de plekken waar u bloembollen heeft geplant, kunt u beter regelmatig nalopen en overtollig blad verwijderen. Anders kunnen de bollen te vroeg uit de grond komen omdat het onder de bladeren wat warmer is. Onder vaste planten en hagen kunt u blad wel laten liggen. Daar vormt het zich om tot humus en een rijke voedingsbodem voor de beplanting.

Blad verwijderen in de winter
gazon bemesten in de winter

Bemesten

Het klinkt raar, bemesten in de winterperiode. Maar het is zo belangrijk voor de beplanting en gazons. Wij gebruiken een speciale najaarsbemesting (DCM Mix 6) hier zitten voedingstoffen in die de celstructuur van de plant en het gras verbeteren. Zo gaan ze sterker de winter in en komen ze volgend jaar weer prachtig op. In deze najaarsbemesting zijn ook voedingstoffen toegevoegd die pas in het voorjaar oplossen als de beplanting weer begint met groeien.  Het verschil met bemesten in het voorjaar? Lees er meer over

Maaien en snoeien

Gras groeit altijd nog boven de 10 graden. Als de temperatuur gaat dalen, maai het gazon de laatste keer dan niet te kort. Zo kan het beter tegen de vorst die komen gaat.

Bomen en heesterbeplanting kunnen in het najaar of de winter gesnoeid worden. Er zijn een aantal planten waarbij wat extra aandacht nodig is. Bijvoorbeeld een aantal bomen, zoals de esdoorn, berk, notelaar en populier. Deze mogen niet te laat gesnoeid worden, omdat ze gaan bloeden. Verder zijn een aantal heestersoorten vorstgevoelig. Denk aan Heestersoorten bijv. Hortensia’s. Deze kunt u het beste na de winterperiode (rond maart) snoeien. Voorjaarsbloeiers snoeit u na de bloei, anders snoeit u de bloemknoppen eruit.

Snoei ook de hagen voordat de vorst begint. Zo blijft de haag de hele winter strak. Weten hoe? Lees deze tips over hagen snoeien.

Meer tips:

  • Strooi de tuin af met een laagje bosstrooiselcompost. Dit voorkomt onkruidgroei en houdt het vocht in de bodem beter vast.
  • Zet beplanting in potten binnen, zodat ze beschermd zijn en de potten niet kapot vriezen.
  • Zorg dat uw leidingen van de beregening leeg zijn.
  • Sluit de buitenkraan af.
  • Hang vetbollen op voor de vogels.
  • Onderhoud je tuingereedschap, zorg dat het weer klaar is voor het komende tuinseizoen.

Hulp nodig?

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij het winterklaar maken van uw tuin? Wacht dan niet te lang en neem contact met ons op. Dan helpen we u nog voordat de vorst er is. Contact? Bel 024 200 67 00 of mail naar info@dehooghoveniers.nl.