Menu
Tuinaanleg onderhoudsarm en kindvriendelijk

Tuinaanleg: onderhoudsarm en kindvriendelijk

Bent u niet tevreden met uw huidige tuin en wilt u hier iets aan doen? We laten u graag zie hoe we een tuin aanleggen die past bij uw wensen, de omgeving en uw woning. Lees hoe een tuin in Wijchen werd omgetoverd tot een onderhoudsvrije tuin met twee terrassen en een speelplek voor de kleinkinderen.

Eerste gesprek: wensen en ideeën

De bewoners van een huis in Wijchen namen eind februari contact met ons op om hun wensen voor een nieuwe tuin te bespreken. De huidige tuin was wat gedateerd en voldeed niet meer aan hun wensen.

Hun voorbeeld voor de nieuwe tuin was een project dat ze op onze website hadden gezien: een onderhoudsarme tuin met stijlvolle bestrating en mooie bloembakken. Daarbij hadden ze drie wensen: een klein terras achterin de tuin voor licht-zonnige dagen, een groot terras bij de achterdeur voor de hete dagen en een speelplek met kunstgras voor de kleinkinderen.

Ontwerp plan voor tuin in Wijchen

Uitdaging: wensen combineren

Met twee terrassen in een tuin van gemiddelde grootte is het risico dat de oppervlakte een groot stuk steen wordt. Om dit te voorkomen en de tuin een natuurlijker gevoel te geven, adviseerde onze ontwerper om met strategisch geplaatste bloembakken te werken. Dit ‘breekt’ de bestrating en geeft een wat speelser effect. Een extra pluspunt: door de verhoging is het eenvoudiger om de beplanting erin te onderhouden.

Schutting vervangen en tuin leegmaken

Voordat we startten met de uitvoering, is de schutting vervangen. Het materiaal was gaan rotten en daardoor onstabiel. In overleg met de buren is de schutting vervangen door een nieuw exemplaar. Vervolgens hebben wij de tuin leeggemaakt en het puin afgevoerd.

oude schutting vervangen in Wijchen
nieuwe schutting plaatsen in Wijchen

Opbouw: betegeling en kunstgras

Half mei startten we met de aanleg van de nieuwe tuin. We begonnen met de bestrating. De bewoners kozen voor een keramische tegel, vanwege de mooie uitstraling en omdat die tegels eenvoudig in onderhoud zijn. Deze tegels kunnen niet op beton gelegd worden, maar vereisen een speciale fundatielaag.

Om wat afwisseling te brengen, adviseerden we om daarnaast een klinker te leggen en hierin zaten we op één lijn met de bewoners. Wij werken graag met de hardgebakken Duitse straatklinker, omdat die er mooi uitziet en zo hard is dat er geen groene aanslag op hecht. In het midden van de tuin plaatsten we de essentiële afwateringsgoot. Tot slot legden we het kunstgras.

Bestrating aanleggen tuin in Wijchen
Kunstgras aanleggen tuin in Wijchen
Bloembakken van Cortenstaal in Wijchen

Bloembakken en beplanting plaatsen

De bloembakken zijn op maat gemaakt, zodat ze goed passen in de overgebleven ruimte. Ze zijn gemaakt van cortenstaal, dat is weervast en heeft een mooie bruine roestkleur. Bij de beplanting hielden we rekening met bloem- en bladkleur en bloeitijd, zodat die altijd een frisse aanblik biedt.

Overige beplanting: groenstrook en bomen

We brachten ook elders in de tuin beplanting aan, om zo nog meer verbinding tussen alle verschillende elementen te creëren. Ook plantten we een lei-appelboom. Leuk voor de kinderen en een echte sfeermaker.

Groenstrook beplanting tuin Wijchen

Toekomst

De aanleg van de nieuwe tuin duurde enkele dagen, en wat een verschil! Het laatste puntje op de ‘i’ is een ombouw voor de kliko’s. De bewoners zijn nog in dubio op welke manier ze dit willen aanpakken. Maar: ze kunnen hoe dan ook deze zomer genieten van hun mooie nieuwe tuin, samen met de kleinkinderen.

Meer weten over tuinaanleg?

Wilt u weten hoe wij een tuin aanleggen die past bij uw wensen? Of hebt u een andere vraag over uw tuin? Neem dan gerust contact op met De Hoog Hoveniers via info@dehooghoveniers.nl of bel 024 200 67 00.

Wilt u meer zien van De Hoog Hoveniers? Houd dan onze Facebookpagina in de gaten. Zo bent u ook altijd op de hoogte van de nieuwste blogs.

Wil je meer weten of handige tips ontvangen

Onkruid verwijderen met de Heatweed

Onkruid verwijderen?

De beste manier om onkruid aan te pakken ...?