Menu

Welke vorm van sierbestrating past bij een terras, oprit of pad?

Dat legden we al eerder uit in deze blog. Maar wat zijn nu de exacte eigenschappen van de verschillende soorten tegels en klinkers? En welke voor- en nadelen hebben ze? Dit handige overzicht helpt u bij het maken van de juiste keuze.

De ins & outs van klinkers

Klinkers worden vaak gebruikt in de wegenbouw, maar ook in tuinen komen ze veel voor. Bijvoorbeeld voor looppaadjes en opritten. De klinker is van vroeger uit een baksteen, die zijn naam dankt aan het geluid dat ontstaat als je er tegenaan tikt: dat ‘klinkt’ helder. Die waren er voornamelijk in drie formaten: waalformaat (210×50 mm), dikformaat (210×70 mm) en keiformaat (200×100 mm). Klinkers kun je in diverse verbanden leggen. Tegenwoordig worden klinkers meestal gemaakt van beton, maar ook natuursteen, en zelfs kunststof. Hierdoor zijn er ontelbare variaties mogelijk om tot de gewenste uitstraling te komen. Dat maakt klinkers veelzijdig, net zoals de vele maten, kleuren en afwerkingen waarin ze verkrijgbaar zijn.

Gebakken klinkers

Het grote voordeel van gebakken klinkers? Ze zijn kleurvaster dan betonklinkers. Dat houdt in dat ze niet snel zullen verkleuren onder invloed van weersomstandigheden. In gebakken klinkers heb je de keuze tussen oud- en nieuw gebakken. De eerste variant zijn vaak tweedehands stenen met meestal een rustieke uitstraling. Het nadeel hiervan is dat je vaak een bredere voeg krijgt, omdat de stenen niet helemaal op elkaar aansluiten. Nieuwgebakken klinkers zijn strakker en hebben minder voegruimte nodig. Doordat ze maatvaster zijn, is het bestraten wat makkelijker.

Betonklinkers

Ook in betonklinkers heeft u genoeg keus. Ze zijn minder kleurvast en worden wat sneller groen door weersinvloeden. Dat komt doordat beton een meer open structuur heeft, waardoor vocht en vuil er sneller intrekken. Dat heeft ook voordelen: het geeft bijvoorbeeld een levendigere uitstraling.

Tegels in de tuin

Als alternatief op klinkers, of juist in combinatie daarmee, kunt u kiezen voor tegels. Ze zijn om te beginnen een stuk groter, waardoor er minder voegen zijn. Dat geeft onkruid ook minder kans. Door de grootte van tegels geven ze een ruimtelijk effect in de tuin.

Keramisch of betontegels?

U kunt kiezen voor betontegels, keramische tegels. Een keramische tegel is zeer kleur- en slijtvast. De voegen worden opgevuld met voegmiddel. Het is een kwalitatief hoogwaardig product. Betontegels zijn in aanschaf en verwerking voordeliger. Door de vele mogelijkheden die beton biedt is er een zeer grote variatie. Variaties in kleur, maat, gecoat/ongecoat, strak, rustiek. Hierdoor kan altijd een passende keuze gemaakt worden.

De juiste ondergrond

Waar u ook voor kiest: het juiste fundament is essentieel. De Hoog Hoveniers legt tegels/klinkers in een ondergrond van meng-granulaat en zand, maar keramische tegels niet. Daarvoor werken we met een ondergrond op basis van puingranulaat met daarop een speciale waterdoorlatende stabilisatiemortel. Dat vraagt om vakmanschap. Het zorgt ervoor dat de tegels niet gaan verzakken. Door de waterdoorlatende eigenschap voorkom je dat de tegels in de winter los vriezen en de voegen vroegtijdig gaan scheuren.

Advies over sierbestrating

Wilt u meer weten over sierbestrating? De Hoog Hoveniers adviseert u graag, in samenwerking met onze vaste partner Jansen Sierbestrating. Neem gerust contact op via info@dehooghoveniers.nl of bel 024 200 67 00.

Wilt u meer zien van De Hoog Hoveniers? Houd dan onze Facebookpagina in de gaten. Zo bent u als eerste op de hoogte als er een nieuwe blog online staat.

Wilt u graag meer weten over sierbestrating in uw tuin?