Menu
Aanplanten van wortelgoed

Voordelige periode voor aanplant van wortelgoed

De maand oktober luidt de herfst in. En dat betekent dat nu de tijd aanbreekt om wortelgoed aan te planten, zoals bomen en haagplanten. In de zomer is dit namelijk veel lastiger én duurder. Lees meer over wortelgoed en doe uw voordeel met onze tips.

Over wortelgoed

Veel planten kunnen in een pot gekweekt worden, maar bij grotere bomen en bepaalde (haag)planten is dit lastiger. Deze planten moeten in volle grond gekweekt worden. Het gaat onder andere om:

  • Bomen
  • Haagplanten zoals haagbeuk, beuk, liguster
  • Bosplantsoen en grotere struiken

 

Deze beplanting die in de volle grond gekweekt moeten worden, noemen we wortelgoed.

Boom planten
Boom planten

Rooien en planten

Dit wortelgoed kan gerooid worden als de herfst intreedt. Als het blad begint af te sterven, de plant in rust is en hij weinig water nodig heeft. Vervolgens kunt u de plant de hele winter planten. In het jaar dat daarop volgt, heeft hij wel extra water nodig.

Toch in de zomer?

In de ideale situatie wordt het wortelgoed dus gerooid en geplant in de herfst en in de winter. Want als dit in de zomer gebeurt, beschadigen de wortels bij het rooien. En dat overleeft de plant niet. Is het om bepaalde redenen noodzakelijk om toch in de zomer te planten, dan zijn in pot gekweekte exemplaren een must. Dit is veel kostbaarder, maar zorgt er wel voor dat de planten overleven in uw tuin.

Planten in de zomer

Vraag om advies

Hebt u het plan om in het groeiseizoen uw tuin te renoveren of een nieuwe tuin aan te leggen, mét wortelgoed? Dan zijn er dus twee opties: in verschillende fasen aanplanten of de aanplant doorschuiven naar de herfst en alles tegelijk aanplanten. Staat u op dit moment voor die keuze? De Hoog Hoveniers adviseert u graag over de mogelijkheden.

Als u bijvoorbeeld een kleinere haag wilt, is het wellicht praktisch om op dat moment voor plantgoed in pot te gaan, zodat de tuinrenovatie- of aanleg minder tijd in beslag neemt. Gaat het juist om veel planten? Dan is het kostentechnisch slim om nu al te starten met wortelgoed, of dit uit te stellen tot het eind van het jaar.

Contact en meer informatie

Wilt u graag eens overleggen over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact op met
De Hoog Hoveniers via info@dehooghoveniers.nl of bel 024 – 200 67 00.

Wilt u meer zien van De Hoog Hoveniers? Houd dan onze Facebookpagina in de gaten. Zo bent u ook altijd op de hoogte van de nieuwste blogs.

Wil je meer weten of handige tips ontvangen