
Waarom u nu uw haag moet snoeien
Hagen hebben de afgelopen maanden volop kunnen groeien. U zult het misschien zelf ook gemerkt hebben. Daarom is het nu tijd om uw haag te snoeien. Doet u dat niet? Dan groeit uw haag gewoon door, in de hoogte en in de breedte. Dit maakt het snoeiwerk steeds moeilijker. En dat niet alleen, de haag kan ook over andere beplanting heen groeien en zo de groei van andere planten of bloemen in uw tuin belemmeren. Begin dus op tijd met snoeien.
De beste tijd
Dat is nu, in juni. Zo remt u de groei van de haag een beetje af en behoudt u de hele zomer een strakke haag. Dit geldt trouwens voor alle hagen: buxushagen, coniferenhagen, taxushagen beukenhagen en andere sierhagen. Let erop dat u dezelfde vorm terugsnoeit als vorig jaar. Anders wordt de haag ieder jaar breder. Meestal ziet u duidelijk waar u de haag eerder hebt gesnoeid. Namelijk aan de snoeiwondjes waaruit nieuwe takken groeien.

Vorm en lengte
In de hoogte van de haag kunt u best wat variëren. Grenst uw tuin aan een voet- of fietspad, dan is een hoge haag een mooie afscheiding voor wat meer privacy. Andere sierhagen in uw tuin hoeven daarentegen niet zo hoog te groeien. Zorg ervoor dat uw haag nooit hoger wordt dan 2,5 meter. Op die lengte kunt u de haag nog steeds mooi recht snoeien. Bijvoorbeeld met een verlengstok aan de heggenschaar. Maar liever gebruiken wij een trap, omdat we daarmee zicht op de bovenkant van de haag hebben. Zo zien we precies of we recht snoeien en dat levert het mooiste resultaat op.

Snoeitips
Gaat u zelf aan de slag met snoeien? Denk dan aan het volgende:
- Snoei de haag altijd taps toe. Oftewel: houd de haag aan de bovenkant iets smaller dan aan de onderkant. Er hoeft maar enkele centimeters verschil in te zitten. Hierdoor kan het zonlicht ook onder in de haag schijnen en groeit de haag gelijkmatiger.
- Gebruik een scherpe heggenschaar. Hierdoor herstelt de haag sneller van de snoeibeurt en is de kans op ziektes minder. Tijdens het snoeien maakt u namelijk kleine snoeiwondjes waardoor schimmels en andere ziektekiemen naar binnen kunnen komen. Een scherpe heggenschaar laat kleinere wondjes achter die minder gevaarlijk zijn voor de haag. Dus laat jaarlijks de scharen slijpen en spray regelmatig in met olie en ontsmettingsmiddel.
- Een hoge haag? Gebruik een trap. Zorg dat deze stevig staat, met de pootjes een klein beetje in de grond gedrukt. (Wij gebruiken alleen gecertificeerde trappen voor meer veiligheid).
- Geef de haag na het snoeien extra voeding om goed te herstellen. Wij gebruiken daarvoor altijd organische meststof. Het grootste voordeel hiervan is dat het altijd toepasbaar is, ook als het niet regent.
- Ruim na afloop al het gesnoeide blad netjes op. Vooral bij een buxushaag is dat belangrijk. Blad dat op de grond blijft liggen, kan gaan schimmelen. En die schimmels kunnen weer uitbreiden naar uw haag. Bovendien staat opgeruimd netjes.
Meer over hagen snoeien?
Lees deze do’s en dont’s
Snoei twee keer per jaar
Het hele jaar door een mooie, strakke haag? Snoei dan twee keer per jaar. Niet alleen in juni, maar ook eind september of begin oktober nog een keer. Door het koudere weer stopt het blad dan met groeien en blijft uw haag de hele winter strak. Een uitzondering hierop is de buxushaag. Buxushagen snoeit u in juni en een tweede keer eind augustus of begin september. Zo krijgt de buxushaag de tijd om te herstellen voordat het koud wordt. De vorst kan namelijk de nieuwe, jonge scheuten beschadigen.

Snoeiwerk uitbesteden
Soms is het lastig om zelf het snoeiwerk van uw haag bij te houden. Bijvoorbeeld omdat de haag te hoog is of op een lastig te bereiken plek staat. Of omdat het simpelweg te veel werk is om de haag zelf te bij te houden. Aarzel dan niet om onze hulp in te schakelen. Bel: 024 200 67 00 of mail naar info@dehooghoveniers.nl.
Hulp nodig bij het snoeien van uw haag
Lees ook: