Menu
winterse vijver

Winterse vijver

Vuurwerk, oliebollen en champagne: De Hoog Hoveniers wenst u een groen 2019! We beginnen het jaar goed met handige tips voor uw vijver. Want: ook in de winter heeft uw vijver aandacht nodig. Zo zorgt u ervoor dat uw vijver er ook dit voorjaar en deze zomer mooi bij ligt.

Houd uw vijver vorstvrij …

Bij de winter hoort vorst. Vorst blokkeert de zuurstoftoevoer in uw vijver. Het is daarom belangrijk om volledig dichtvriezen zo veel mogelijk te voorkomen. Dat kan op twee manieren:

  • Met een beluchtingelement.
    Door een poreus steentje wordt lucht geblazen. Hierdoor ontstaat een kleine werveling aan het wateroppervlak. Zo bevriest het water minder stel. Toch kan er een dun laagje ijs op de vijver ontstaan. Dat is niet schadelijk. Want onder het ijs blijft de lucht circuleren. Een mooi voordeel: er ontstaan prachtige ijssculpturen.
  • Met een verwarmingselement.
    Bevestig een klein verwarmingselement in de vijver. Dit element heeft een thermostaat, waardoor het aanslaat als de temperatuur te laag wordt. Zo zorgt dit element ervoor dat het water altijd een temperatuur van 3/4 graden heeft.

… en bladvrij

Hebt u voor de herfst een net gespannen over uw vijver? Slim! Maar een net houdt niet alle bladeren tegen. Kijk dus af en toe of er blad in de vijver ligt en verwijder dit om rotting te voorkomen.

vijver vorstvrij houden

Vissen voeren of niet?

Of uw vissen bijgevoerd moeten worden in de winter, hangt af van welke vissen er in uw vijver zwemmen. Goudvissen hoeven nauwelijks bijgevoerd te worden. Die leven in de winter op de voedingstoffen in het water. Bij een steur is dat anders. Deze vis leeft van oorsprong in een kouder klimaat en groeit de vis in de winter harder. Daarom hij in deze periode extra voeding nodig. Koikarpers geeft u speciale wintervoeding.

vissen voeren in de winter

Vijver aanleggen in de winter

Wilt u de winter aangrijpen voor een tuinrenovatie? Ook in deze periode kan De Hoog Hoveniers voor u een vijver aanleggen. We maken graag een afspraak met u om uw ideeën te horen en om u advies te geven. Wilt u eerst wat inspiratie opdoen? Kom dan naar de Tuinideebeurs in februari.

Tuinidee beurs in 2019

Meer vijvertips?

Uw vijver heeft het hele jaar door onderhoud nodig. In april plaatsen wij daarom een blog met tips voor voorjaarsonderhoud. Wilt u nu alvast meer weten, of heeft u een andere vraag over uw tuin? Neem dan gerust contact op met De Hoog Hoveniers via info@dehooghoveniers.nl of bel 024 200 67 00.

Wil je meer weten of handige tips ontvangen

Onkruid verwijderen met de Heatweed

Onkruid verwijderen?

De beste manier om onkruid aan te pakken ...?