Menu
Balkontuin of daktuin aankleden

Zo haalt u het maximale uit uw balkontuin of daktuin

Heeft u geen reguliere tuin, maar wel een balkon of dakterras? Ook dan is het toch heel goed mogelijk om het echte tuingevoel te beleven. Met de juiste vloer, sfeervolle aankleding en passend groen maken we er iets moois van.

De vloer van een balkontuin

Ook wanneer u slechts enkele vierkante meters aan buitenruimte hebt, is het prettig als die ruimte goed benut wordt. We beginnen bij de basis: de vloer van het balkon. Het is belangrijk om rekening te houden met de belastbaarheid van het balkon en niet voor te zware materialen te kiezen. Er zijn verschillende mogelijkheden, van lichtgewicht betontegels tot een houten vlonder. Houdt u van een natuurlijke look, dan is hout een goede keuze. Composiethout heeft onze voorkeur aangezien dit minder werkt, minder uitzet én minder snel glad wordt. Kiest u liever voor groen? Denk dan eens aan sedumbegroeiing of een stukje kunstgras.

Balkontuin of daktuin aankleden
Creëer ruimte in de tuin met een spiegel of doorkijk

Aankleding van het balkon

Door een juiste indeling met plantenbakken of meubilair kunt u het ruimtelijk effect vergroten. Ook kunt u mooie posters ophangen met ‘doorkijkjes’. Hiermee creëert u extra diepte.

De balustrade kan subtiel weggewerkt worden, bijvoorbeeld met een wilgenteenmat of een dopheidemat. Deze zijn stevig en geven een natuurlijke uitstraling. Bovendien houden ze de wind tegen. Qua verlichting zijn er diverse mogelijkheden. Een stijlvol lichtsnoer creëert bijvoorbeeld al een stukje gezelligheid.

 

Beplanting balkontuin

Heeft u voldoende ruimte, dan kunt u kiezen voor diverse bloempotten of plantenbakken. Verticaal tuinieren is ook een aanrader. Hierbij wordt een levende wand gemaakt die voorzien kan worden van diverse soorten bloeiende, groene of eetbare planten zoals aardbeien. U kunt het beste gaan voor planten die niet te veel verzorging nodig hebben. Bovendien moeten ze goed tegen de verschillende weersinvloeden kunnen. Perkgoed en eenjarige planten doen het vaak goed op een balkon.

Vogelvriendelijk balkon

Heeft u graag vogels op het balkon? Zelfs dat is mogelijk. Zorg in ieder geval voor een waterelement en wat vogelvoer. Hang eventueel ook een nestkast op waar de vogels kunnen schuilen.

 

Een sfeervolle daktuin

Een daktuin heeft gelijkenissen met een normale tuin. Het belangrijkste verschil is de constructie. Doordat een dak niet onbeperkt gewicht kan dragen, is het belangrijk om eerst goed uit te zoeken wat de belastbaarheid is. Op de meeste daken kun je dan ook geen bomen planten, bijvoorbeeld. Verder is er met een daktuin juist wel meer mogelijk dan met een balkon. U kunt kiezen voor verschillende soorten begroeiing, waterpartijen, een moestuin, een terras en nog meer. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de beschikbare ruimte, is het aan te raden om een tuinontwerp te maken.

Sfeervolle balkontuin aanleggen

Ontwerp daktuin of balkontuin

Wilt u meer weten over de aanleg of renovatie van een balkontuin of daktuin? De Hoog Hoveniers adviseert u graag. Neem gerust contact op op via info@dehooghoveniers.nl of bel 024 200 67 00.

Wilt u meer zien van De Hoog Hoveniers? Houd dan onze Facebookpagina in de gaten. Zo bent u als eerste op de hoogte als er een nieuwe blog online staat.

Wilt u graag meer weten over de najaarsbeurt in uw tuin?

Onkruid verwijderen met de Heatweed

Onkruid verwijderen?

De beste manier om onkruid aan te pakken ...?