De optimale tuin voor een kinderdagverblijf.

Kinderdagverblijf tuinen aanleggen
#

Speels, levendig en veilig: zo hoort de tuin van een kinderdagverblijf eruit te zien. Door de juiste keuze in beplanting en speeltoestellen creëer je een optimale speelomgeving voor kinderen in verschillende leeftijden. De Hoog Hoveniers renoveert momenteel de tuin van twee kinderdagverblijven in Waalre en Prinsenbeek. Zó doen we dat.

Leren en spelen

De tijden zijn veranderd als het gaat om een buitenspeelplaats van kinderdagverblijven. Waar vroeger alles bestraat werd vanwege budgetredenen, kiest men tegenwoordig liever voor beleving. Kinderen zijn veel buiten en het is belangrijk dat zij ook daar uitgedaagd worden. Door de tuin op een bepaalde manier in te richten, kunnen de kinderen leren en spelen tegelijk. Geuren, kleuren, gevoel, diversiteit: een goede tuin prikkelt de zintuigen. De Hoog Hoveniers ziet dit als een mooie uitdaging en heeft inmiddels al behoorlijk wat ervaring met dit soort tuinen voor kinderdagverblijven.

Kinderdagverblijf tuin met beleving

Aanpak tuinontwerp kinderdagverblijf

Alles begint bij een goed tuinontwerp. Dat geldt ook voor de tuin van een kinderdagverblijf. Vóór we kunnen gaan ontwerpen, vindt er eerst een goed gesprek plaats met de klant. De precieze wens van deze kinderdagverblijforganisatie? Beide tuinen moesten een natuurlijke uitstraling krijgen. Met rustige kleuren, organische vormen en natuurlijke materialen. Daar wist onze tuinontwerper Merel wel raad mee!

Kinderdagverblijf moestuin

Lekker ravotten

Kinderen moeten kunnen ravotten. Ze rijden op fietsjes, rennen rond met een bal en doen allerlei spelletjes. Het is belangrijk dat de tuin daar tegen kan. Bij het tuinontwerp en de tuinaanleg houden we daar rekening mee, bijvoorbeeld qua beplanting. We kiezen bewust voor plantensoorten die tegen een stootje kunnen en niet prikken. Denk aan bamboe. Dit wisselen we af met bloeiend groen, zoals een vlinderstruik.

Leerzame moestuin

Ook een moestuintje doet het altijd goed bij kinderen. Zowel in Prinsenbeek als in Waalre hebben we zo’n moestuin aangelegd, met allerlei soorten groenten, fruit en kruiden. Leuk én leerzaam voor diverse leeftijden.

Indeling op leeftijd

Qua indeling van de tuin houden we rekening met de verschillende leeftijden. Van baby’s tot elfjarigen: ieder kind moet er lekker kunnen spelen op zijn eigen manier. Eén van de kinderdagverblijven heeft namelijk ook een buitenschoolse opvang voor grotere kinderen. Er is daarom onder andere een afgebakende babyweide, een speel-leerhoekje voor de peuters en een speelveld voor de grotere kinderen. De echte blikvanger op beide locaties is het fietsbaantje dat door ons is aangelegd.

Kinderdagverblijf tuin indeling op leeftijd

Veilige speeltoestellen

Ook de speeltoestellen horen bij de tuin. Die kunnen wij vanzelfsprekend leveren, zoals we ook in Prinsenbeek en Waalre deden. Ze zijn gemaakt van speciaal robiniahout dat niet splintert. We werken uitsluitend met erkende leveranciers van gecertificeerde speeltoestellen. We plaatsen de toestellen ook op de juiste wijze, bijvoorbeeld met voldoende afstand van de stoep en met valbeveiliging.

Onderhoud buitenspeelplaats

De Hoog Hoveniers onderhoudt diverse tuinen van kinderdagverblijven. Het onderhoud van de buitenspeelplaats vraagt ook om specialisme. Ten eerste is het van belang dat onze hoveniers allemaal een verklaring van goed gedrag (VOG) kunnen overleggen. In onze werkwijze houden we rekening met de kinderen en medewerkers. Zo gebruiken we geen motorgereedschappen vanwege geluidsoverlast, maar kiezen we voor elektrische apparatuur. Het is gebruikelijk om elke drie weken een controle van de tuin te doen. Op deze manier houden we de buitenspeelplaats veilig en netjes.

Advies over uw kinderdagverblijftuin?

Wilt u weten hoe u in uw tuin meer schaduwplekken maakt, hebt u hulp nodig bij de keuze voor de juiste schaduwoptie of hebt u een andere vraag over uw tuin? Neem dan gerust contact op met De Hoog Hoveniers via info@dehooghoveniers.nl of bel 024 200 67 00.

Wilt u meer zien van De Hoog Hoveniers? Houd dan onze Facebookpagina in de gaten. Zo bent u ook altijd op de hoogte van de nieuwste blogs.

Ook interessant:
De ultieme onderhoudsgids voor jouw zwemvijver
Bekijk project
Een tuin klaarmaken voor de zomer, zo doe je dat.
Bekijk project