Een tuin klaarmaken voor de zomer, zo doe je dat.

blog_maand_mei_hoofdfoto
#

Als hovenierbedrijf weten wij hoe belangrijk het is om je tuin goed voor te bereiden op de zomermaanden. In deze uitgebreide blog delen wij onze beste tips en adviezen om jouw tuin zomerklaar te maken, zodat je optimaal kunt genieten van het warme weer in uw tuin.

1. Begin met voorjaarsbeurt

Je start met in de tuin als je beplanting weer begint met groeien na de winterperiode. Met de voorjaarsbeurt is essentieel om grondig onderhoud uit te voeren. Verwijder bladeren, takken en snoei de dorre beplanting weer terug.

Groenaanslag is onoverkoombaar na de winterperiode, omdat het een natte periode is en ideaal is voor de groei van groenaanslag. Als de zon begint te schijnen droogt je bestrating beter op en dat is ook de tijd om je terrassen, paden en tuinmeubilair schoon te maken zodat alles er fris en uitnodigend uitziet.

2. Het gazon

Een goed onderhouden gazon is de basis van elke prachtige tuin. Maai het gras op de juiste hoogte minimaal 4-5 cm niet te kort en trim de kantjes voor een nette en verzorgde uitstraling.

Verticuteer in de maand april/mei als de temperatuur boven de 15 graden zodat er voldoende groei in je gazon zit, zo is het gras het snelste weer hersteld. Verder is het verstandig om het gras regelmatig te bemesten 3x per jaar en met zonnig weer te bewateren om een gezond gazon te behouden.

 

3. Plant kleurrijke bloemen en planten

Breng kleur en leven in je tuin door kleurrijke bloemen en planten te planten. Kies voor een mix van vaste planten die verschillende tijden in het jaar bloeien.

Kies op het terras voor eenjarige bloemen in bijvoorbeeld potten om je terras op te vrolijken.

Blog_maand_mei_gazon_sfeerverlichting_2

4. Installeer een beregeningssysteem

Een beregeningssysteem is essentieel om je tuin gezond en vochtig te houden tijdens de warme zomermaanden. Overweeg om druppelsysteem of een automatisch sproeisysteem te installeren om water te besparen en ervoor te zorgen dat je planten precies de juiste hoeveelheid water krijgen.

5. Voeg schaduwrijke plekken toe

Schaduwrijke plekken zijn essentieel voor het creëren van comfortabele buitenruimtes waar je kunt ontspannen en verkoeling kunt vinden tijdens hete zomerdagen. Overweeg om een pergola, schaduwdoek, luifel of parasol toe te voegen boven je terras of zithoek, of plant lei of dakbomen die natuurlijke schaduw kunnen bieden.

 

Blog_maand_mei_gazon_met_parasol_2

6. Afstrooien van de beplantingsvakken

Afstrooien is een effectieve manier om de bodemvochtigheid te behouden, onkruidgroei te verminderen en de algehele gezondheid van je tuin te verbeteren. Gebruik organisch materiaal zoals houtsnippers, bosstrooisel of compost en breng een laag aan rond je planten en in de borders.

7. Houd ongedierte onder controle

Ongedierte kan een grote bron van frustratie zijn in de zomermaanden. Controleer regelmatig je planten op tekenen van plagen zoals bladluizen, slakken of rupsen, en neem indien nodig passende maatregelen om ze te bestrijden. Informeer bij de hovenier voor bestrijdingsmethodes. Zei zijn hierin gespecialiseerd en hebben de kennis met daarvoor een behaalde spuitlicentie.

Blog_maand_ mei_beplantingsvakken_bewerkt

8. Creëer een buitenkeuken of barbecuehoek

Een buitenkeuken of barbecuehoek is de perfecte aanvulling aan je terras, waardoor je buiten kunt koken en dineren terwijl je geniet van het mooie weer, en gezellig bij de gasten aan tafel kunt blijven. Zorg voor voldoende ruimte voor een barbecue, een werkblad en opbergruimte voor keukengerei en kookbenodigdheden.

 

9. Investeer in comfortabel tuinmeubilair

Comfortabel tuinmeubilair is essentieel voor het creëren van een uitnodigende buitenruimte waar je kunt ontspannen en tot rust kunt komen. Kies voor duurzame en weerbestendige materialen zoals rotan, teakhout of aluminium, en voeg kussens en dekens toe voor extra comfort

10. Geniet van je prachtige zomertuin

Nu je tuin zomerklaar is gemaakt volgens onze tips, is het tijd om te ontspannen en te genieten van het resultaat. Nodig vrienden en familie uit voor een tuinfeest, organiseer een gezellige barbecue of gewoon geniet van een rustig moment in je prachtige tuin.

Blog maand mei- Tuin zomerklaar maken_groot

Wij kunnen u helpen

Heeft u een vraag? Stuur een mail
Of bel ons op: 024 200 67 00
Ook interessant:
Optimale grasbemesting: de sleutel tot een prachtig gazon
Bekijk project
De Ultieme Gids: Het beste moment om uw prachtig tuin te snoeien
Bekijk project