Voorkom droogte in de tuin.

Voorkom droogte in de tuin
#

Tijdens droge dagen is het belangrijk om wat extra aandacht aan de tuin te besteden. Watergeven en schaduw zijn de methodes om droogte in de tuin tegen te gaan. Het is slim om de tuin daar al in een vroeg stadium op in te richten. Zo heeft u er tijdens warme dagen (bijna) geen omkijken naar..

Ook in Nederland ondervinden we waarschijnlijk de gevolgen van klimaatverandering. Het weer verandert en er zijn meer pieken, zowel qua regenval als droogte. Periodes met veel zon en hitte worden afgewisseld door dagen met stevige regenval. Het is belangrijk om voorzieningen te treffen om uw tuin in optimale conditie te houden, weer of geen weer.

Voorkom droogte in de tuin ondanks klimaatverandering

Gezonde bodem

Een gezonde bodem is beter bestand tegen de extremen. Bijvoorbeeld in het geval van overdadige regen, dan zal het water beter infiltreren. Door een bufferende werking heeft de gezonde bodem een preventieve werking op droogte. Hoe u de bodem gezond krijgt en houdt, is afhankelijk van de grondsoort. Zandgrond heeft andere behoeftes dan kleigrond. De Hoog Hoveniers kan u hierover een advies op maat geven. Mocht het nodig zijn, dan kunnen we een bodemanalyse laten maken om zo een nog specifiekere bodemverbetering toe te passen.

Natuurlijke schaduw in de tuin

Natuurlijke schaduw

Laat u een nieuwe tuin aanleggen? Dan is het verstandig om bij het tuinontwerp ook na te denken over het voorkomen van droogte. Denk bijvoorbeeld aan het infiltreren van regenwater (eventueel met overheidssubsidie) en het creëren van voldoende schaduw. Als u natuurlijke schaduw in de tuin creëert, houdt dat niet alleen de zon tegen. Het zorgt ook voor de nodige verkoeling en u hoeft niet telkens parasols te verplaatsen of te werken met diverse schaduwdoeken. Natuurlijke schaduw ontstaat door hoge planten en bomen.

Plantkeuze

Ook bij de plantkeuze kunt u er goed rekening mee houden. Denk aan soorten die goed tegen droogte en zon kunnen, zoals grijsbladige planten en vetplanten. Door bijvoorbeeld met bodembedekkers te werken, gaat u ook verdamping en verdroging tegen.

Automatisch beregenen

Beregeninginstallatie in de tuin Beregeninginstallatie in de tuin

Een beregeningsinstallatie is een goede oplossing tegen droogte in de tuin. U kunt natuurlijk ook zelf met een gieter of watersproeier aan de slag gaan. Dat betekent wel dat u zelf in de gaten moet houden wanneer het nodig is. Bij de aanleg van een nieuwe tuin is het raadzaam om na te denken over een beregeningsinstallatie. Het voordeel van een beregeningsinstallatie is dat deze geautomatiseerd kan worden. De installatie kan dan namelijk gekoppeld worden aan een weerstation in de buurt. Er zijn ook installaties die u zelf via een app kunt bedienen. Zo’n installatie kunt u aansluiten op de waterleiding of met een grondwaterpomp: wel zo duurzaam.

Advies over de manier om droogte in de tuin te voorkomen?

Wilt u weten wat u nog meer kunt doen tegen droogte in de tuin? En hoe u uw tuin door het jaar heen gezond en mooi houdt? De Hoog Hoveniers denkt graag met u mee. Neem gerust contact op via info@dehooghoveniers.nl of bel 024 200 67 00.

Wilt u meer zien van De Hoog Hoveniers? Houd dan onze Facebookpagina in de gaten. Zo bent u als eerste op de hoogte als er een nieuwe blog online staat.

Ook interessant:
De ultieme onderhoudsgids voor jouw zwemvijver
Bekijk project
Een tuin klaarmaken voor de zomer, zo doe je dat.
Bekijk project